Sant Miquel de Balenyà és l’únic soci català del projecte Rustik

Dimarts, 14 de febrer de 2023

L’EMD de Sant Miquel de Balenyà, ha estat escollida com a seu d’un dels Living Labs del projecte Rustik (Rural Sustainability Transitions through Integration of Knowledge for improved policy processes), que al llarg dels pròxims quatre anys (2022-2026) actuaran com a centre neuràlgic per generar nous coneixements sobre la diversitat rural i les transformacions socials.

Aquests punts estan localitzats en 14 regions pilot, situades en 10 països europeus, de les quals Sant Miquel de Balenyà és l’única que es troba en territori català. En l’àmbit espanyol, també hi participa Agencia Gallega de Desarrollo Rural.

El projecte, finançat pel programa Horizon Europe, preveu aconseguir una anàlisi dels requisits d'adaptació actuals, així com el suport en processos d'elaboració de polítiques eficaços per a una millor comprensió de les característiques i dels reptes de les zones rurals en diversos àmbits: socioeconòmic, medi ambient, clima i energia i digitalització.

El recull de dades i indicadors destinats a aquesta anàlisi es realitzarà a través dels anomenats Living Labs, uns espais d’investigació establerts a cadascun dels 14 territoris participants, amb l'objectiu de millorar les estratègies polítiques i les estructures de govern. Per fer-ho, es preveuen tres fases seqüencials: revisió de la situació, experimentació de dades i aprenentatge de polítiques.

El projecte contempla celebrar un total de 14 trobades durant els quatre anys de vigència, amb les quals els representants de cada territori tindran l’oportunitat de conèixer la realitat de la resta de zones rurals participants. La primera d’aquestes trobades se celebrarà a Sant Miquel de Balenyà el dia 20 de febrer, amb un programa de reunions per donar el tret de sortida al programa. Aquesta visita s’aprofitarà per posar en context a la resta de socis europeus completant l’estada amb una ruta guiada per l’entorn del municipi i per la ciutat de Vic. Les sessions de treball seguiran el dia 21 a la ciutat de Barcelona, on es farà un recull de les aportacions d’aquest primer Kick-off i es plantejaran els pròxims passos a seguir.

Rustik és una iniciativa de recerca transdisciplinària que pretén donar eines als actors i responsables polítics de les comunitats rurals per dissenyar millors estratègies, iniciatives i polítiques que fomentin les transicions cap a un model sostenible.

Imatges: Trobada del projecte Rustik celebrada el passat mes d'octubre de 2022 a Frankfurt. Font: Rustik.

Darrera actualització: 16.02.2023 | 10:21