SM Balenyà i 23 pobles d’Osona més s’uneixen per transformar els sectors agroalimentari i del metall

Divendres, 1 de d’octubre de 2021 a les 00:00

Dimarts 28 de setembre es va presentar a la casa de cultura El Mallol de Sant Hipòlit  de Voltregà el pla d'acció dels 24 pobles osonencs, entre ells SM Balenyà, que se sumen al programa TOP - Talent  i Noves oportunitats

L’objectiu del programa, que va arrencar a principis del 2021, és contribuir a la transformació  del model productiu del sector del metall i agroalimentari de la comarca.  

Els municipis que s’han adherit al pla d’acció són: Balenyà, El Brull, Calldetenes, Centelles,  Folgueroles, Gurb, Malla, Masies de Roda, Masies de Voltregà, Muntanyola, Sant Hipòlit  de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, l'EMD Sant Miquel de Balenyà, Sant Sadurní d’Osormort, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia  de Riuprimer, Seva, Taradell, Tavèrnoles, Tona, Vic i Vilanova de Sau. Tots ells han decidit  agrupar-se per tal d’optimitzar recursos i afavorir l’impacte territorial.  

El pla d’acció, que compta amb un finançament de 380.000 euros procedents de la  Diputació de Barcelona, estarà liderat per l’Ajuntament de Vic i l’executarà Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement i la Mancomunitat La Plana

El projecte Talent i Noves Oportunitats s’emmarca en el programa específic “Treball, Talent  i Tecnologia” i té per objectiu contribuir a la transformació dels sectors del metall i  agroalimentari, promovent la reconversió de les empreses dels dos sectors i crear nous  models empresarials més innovadors, sostenibles i competitius que generin ocupació de  més qualitat. El projecte posa el focus en la transformació digital, l’ecosistema i la simbiosi  empresarials com a palanques transformadores.  

Les activitats del programa, estan agrupades en dos blocs en funció del col·lectiu a qui  s’adreça: Empreses i persones.  

-Per a les empreses s’ha activat un servei per identificar competències professionals  actuals i de futur i oferir una resposta formativa ajustada a les necessitats empresarials, un  servei per acompanyar-les en els processos de transició digital, un calendari de sessions de  coneixement per apropar a empreses i professionals a les últimes tendències i experiències  inspiradores en l’àmbit de la transformació digital i una convocatòria de subvencions per  fomentar la contractació de persones en situació d’atur. 

-Per a les persones s’ha dissenyat una extraescolar tecnològica per posar en contacte joves  amb les oportunitats de la tecnologia; Tallers experimentals per fomentar les vocacions  industrials i tecnològiques entre joves; Formacions i tallers de capacitació digital per millorar  l’accés al mercat laboral o reorientar-se professionalment de persones en situació d’atur; i  formacions en les àrees i processos més demandats per les empreses del sector del metall  i agroalimentari.

Els resultats del primer semestre  

El programa va arrencar a inicis d’aquest any amb l’anàlisi i diagnosi de la situació dels  sectors del metall i agroalimentari a Osona, a través d’enquestes i visites a empreses, per  tal de dissenyar accions alineades amb les necessitats del mercat, identificar les oportunitats  de negoci, els perfils professionals més demandats actuals i de futur i conèixer el nivell de  maduresa digital de les empreses.  

Després del diagnòstic inicial, s’han començat a executar ja les primeres accions. A dia  d’avui i amb el col·lectiu persones, s’han dissenyat 4 tallers per fomentar les vocacions  industrials i tecnològiques que es començaran a impartir durant aquest proper curs escolar  21/22, s’han realitzat 5 tallers de digitalització bàsica per a persones desocupades amb un  total de 42 participants i s’han realitzat dues formacions professionalitzadores en àmbits com  la soldadura i la peixateria amb un total de 21 participants. Amb el col·lectiu empreses, s’han  realitzat 4 webinars amb experts de diferents àmbits del sector tecnològic (Agenda de  transformació digital), s’han atès 22 empreses en el marc del servei d’acompanyament en  els processos de transició digital i s’ha obert la convocatòria de subvencions per fomentar la  contractació de llocs de treball per a persones desocupades de llarga durada i persones en  situació de precarietat laboral.  

Totes les accions per a persones i empreses del programa es poden consultar a:  www.toposona.cat  

Desenvolupament Local - Mancomunitat La Plana 

Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement

Darrera actualització: 01.10.2021 | 10:33

Imatges

SM Balenyà i 23 pobles d’Osona més s’uneixen per transformar els sectors agroalimentari i del metall