Quin vols que sigui el nom del poble? Sant Miquel de Balenyà o Balenyà de l’Estació

Divendres, 3 de de juny de 2022 a les 00:00

Es podrà votar el 17 i 19 de juny a la Sala Cultural El Teatre

Adjunt hi ha el FAQS de preguntes freqüents

El nom del poble des de fa un bon grapat d’anys és una qüestió a resoldre. És per aquest motiu, que en aquesta segona legislatura de l’EMD, l’equip de Govern conjuntament amb el Consell de Participació han impulsat fer la consulta del nom del poble per solucionar de manera definitiva aquesta demanda ciutadana.

Així doncs, el proper divendres 17 i diumenge 19 de juny les balenyenques i balenyencs empadronats i majors de 16 anys estan cridats a votar. La pregunta de la consulta popular serà ‘Quin vols que sigui el nom del poble?’ i s’haurà d’escollir entre dues opcions: Sant Miquel de Balenyà o Balenyà de l’estació.

Demanem la màxima implicació i participació a la consulta perquè el resultat de les votacions sigui inapel·lable. 

El local de votació serà la Sala Cultural El Teatre i l’horari de votació serà divendres 17 de les 5 de la tarda a les 8 del vespre i el de diumenge de les 9 del matí fins a les 8 del vespre. Un cop finalitzada l’última jornada de votació es procedirà al recompte de vots. En cas d’empat es farà una segona volta el diumenge 26 de juny de les 8 a les 20h a El Teatre.

La campanya va començar l’endemà del dia de la publicació del Decret de convocatòria al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) i finalitzarà a les 0 hores del 15 de juny de 2022.

La única mesa de la consulta estarà formada per un president i dos gestors. A més d’aquests tres membres de la mesa hi haurà suplents per cada lloc.

Hi haurà una xerrada informativa sobre tot el procés i l’explicació sobre les dues opcions a votació. Es farà el divendres 10 de juny a les 19h al primer pis del Casal.

La consulta del Nom del poble està organitzada per l’EMD conjuntament amb el Consell de Participació.

Història del nom del poble  

El nom del nostre poble no ha estat sempre Sant Miquel de Balenyà. 

De fet aquest nom li van posar no fa gaire temps, era l’any 1991. 

L’any 1874, es va construir la nostra estació en terrenys pertanyents al municipi d’Els Hostalets de Balenyà. 

Quan el poble va anar creixent ho va fer en terrenys que pertanyien a quatre municipis, Els Hostalets de Balenyà, Seva, El Brull i Malla. En aquells moments el poble es deia Balenyà (Estació) i tothom n’hi deia  Balenyà. 

Entre els anys 1990 i 1993, el poble va fer les accions necessàries per segregar-se dels quatre municipis  per passar a ser un de nou. 

Durant les negociacions amb els municipis implicats, l’Ajuntament d’Els Hostalets de Balenyà, que en aquell  moment tothom li deia Els Hostalets, va posar com a condició per donar el vist i plau a la segregació, que el  nom del nou municipi no comences per Balenyà. 

En aquells moments, des de l’ajuntament de Seva es va començar a parlar de Sant Miquel de Balenyà i en  una reunió l’any 1990 entre els ajuntaments de Seva, El brull, Els Hostalets de Balenyà i el president de la Comissió promotora de la segregació (COPROSE), es va acordar, a proposta de l’Ajuntament d’Els Hostalets, que el nom del poble fos Sant Miquel de Balenyà. 

Al final la segregació no es va aprovar, però el nom ja va quedar canviat. 

Balenyà (Estació)

Va ser el nom del poble des de gairebé els seus inicis fins l’any 1991. 

Per què tenia aquest nom?

Perquè era el poble que hi havia al voltant de l’estació de Balenyà.

Per anar a compra un bitllet per s’havia de demanar per Balenyà Estació.

A les cartes, s’havia de posar Balenyà (Estació).

Tothom coneixia el poble com a Balenyà.

Sant Miquel de Balenyà

Es el nom del poble, reconegut oficialment des de l’any 1991. 

Per què té aquest nom?

Per requeriment de l’Ajuntament d’Els Hostalets de Balenyà, actualment Balenyà.

No acceptava la segregació si el nom del nou municipi començava per Balenyà.

Perquè és el sant a qui està consagrada l'església del poble

 

 

 

Aclariment de cara a la consulta per decidir el nom del poble. 

 

El nom de Balenyà (Estació), només rebrà un informe favorable de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) si s’escriu com a Balenyà de l’Estació.

Consell de Participació

Darrera actualització: 03.06.2022 | 14:03