Més d’una desena de colles participen a la 30a Trobada gegantera i la 25a Trobada comarcal

Dilluns, 14 de novembre de 2022 a les 00:00

La 30a Trobada gegantera del poble i la 25a Trobada de gegants d’Osona es va celebrar exitosament el diumenge 13 de novembre amb la participació de fins a onze colles geganteres i un parell de gegantins particulars vinguts d’arreu de la comarca.

Concretament les colles geganteres que van assistir a la festa d’aniversari dels 30 anys dels Gegants de Sant Miquel de Balenyà i els 30 anys de la geganta Càndida varen ser les de: Aiguafreda, Balenyà, Centelles, l’Esquirol, Sant Julià de Vilatorta, Taradell, Tavertet, Tona, el carrer de la Riera de Vic i els Gegantons d’Osona. A més de Gegantons particulars vinguts de Seva i d’aquí el poble.

Totes les veïnes i veïns del poble i els visitants que es van acostar fins darrere de l‘església i davant del parc de l’El·lipse van poder gaudir de la festa. Un dels moments més emotius va ser el minut de silenci que des d’Osona Gegantera va voler dedicar al traspassat Xevi Blancafort. 

Un cop van haver ballat totes les colles amb els seus gegants i Gegantons es va fer el ball comarcal conjuntament. Per finalitzar la celebració els organitzadors de la trobada van obsequiar a tots els participants amb el record de les dues trobades, la del poble i la comarcal a més d’un adhesiu del logo d’Osona Gegantera.

Al llarg de tot el matí l’AFA de l’escola Les Basseroles va oferir servei de bar i vermutada al migdia. A més va organitzar un taller de xapes dels gegants del poble molt participat per tots els infants.

La festa gegantera d’aquest diumenge al poble estava organitzada per la colla gegantera dels Gegants de Sant Miquel de Balenyà amb la participació de l’AFA Les Basseroles. Col·laboraven Osona Gegantera i l’EMD Sant Miquel de Balenyà.

Aquest 2022 celebrem els 30 anys de la colla gegantera dels Gegants de Sant Miquel de Balenyà, amb una gran festa i trobada comarcal el 13 de novembre. Una entitat que al llarg d’aquestes tres dècades ha portat el nom del poble arreu de tot Catalunya i ha omplert la plaça de l’Església de gom a gom de gegants, capgrossos i grallers vinguts de totes les contrades.

En aquell tan prolífic any 92, a més de néixer la colla gegantera, també ho feia la Càndida, la nostra estimada geganta. Es va celebrar el bateig conjuntament amb el gegant Florenci, nascut cinc anys abans. La Càndida porta el nom de la filla de Can Roget –masia de dins el poble–  i va vestida de mocadera –qui treu els budells i entranyes del porc i els arregla per fer-ne embotits–. En Florenci porta el nom d’un dels fills de Can Roca –masia del Brull propera al poble a tocar del camí Ral– i vesteix de matador de porc. El 2001 va ser l’any de la celebració del casament de la Càndida i en Florenci amb una gran festa a la plaça.

Moltes persones han format part de la colla gegantera, alguns només hi hem estat de passada, d’altres llargues temporades i uns pocs que perduren des del primer dia. Animo a totes les balenyanenques i balenyanencs a formar part d’aquesta entitat. Gaudireu d’una de les tradicions més maques del nostre país i podreu –si les condicions us ho permeten– portar damunt de les espatlles uns gegants i capgrossos que són patrimoni de tot el poble. Un orgull de patrimoni que en gaudim cada vegada que els veiem ballant o plantats a plaça, de cercavila pels carrers o participant en festes d’aquí Sant Miquel de Balenyà o d’altres indrets. Una entitat que desitgem que perduri per sempre i continuï compartint moments de germanor amb d’altres entitats, amb les escoles –El Menut i Les Basseroles– i amb el centre de dia El Casal.

Molt agraïts per la feina feta a la colla gegantera de Sant Miquel de Balenyà i per molts anys més.

Josep Antoni Vallbona

President

Darrera actualització: 14.11.2022 | 13:17