L’església de Sant Miquel de Balenyà celebra el 4 de maig els 75 anys de la seva inauguració

Dimecres, 4 de de maig de 2022 a les 09:00

El 4 de maig de 1947 s’inaugurava el temple dedicat a Sant Miquel dels Sants, patró de Vic, per pressió del bisbat i d’algun propietari veí. Els actes de celebració van ser presidits pel bisbe de Vic, Joan Perelló, al qual se li va dedicar el carrer que va per davant de l’estació i travessa el poble. Una jornada molt festiva i concorreguda tal i com recullen les fotografies d’aquell dia.

L’inici del temple es remunta al 1944 quan amb el progressiu increment de la població una colla de veïns van demanar al bisbat la construcció d’una església. El projecte va anar a càrrec de l’arquitecte noucentista Josep Maria Pericas. Al llarg de l’edificació es va modificar molt l’obra de manera que l'arquitecte no la reconeixia com a seva. La construcció del temple va durar vuit anys, de 1945 a 1953.

Els terrenys on es construïda l’església van ser cedits per Ramon Vilarrubia, de Pibatlle. La primera pedra es va posar el 1946. Unes pedres provinents de la pedrera d’El Grau a tocar de Sant Jaume de Viladrover (El Brull). Per allà s’hi troben molt fàcilment fòssils de crustacis que actualment es troben en alguna de les parets de l’església.

El 28 de novembre de 1948 es va fer la benedicció de la campana.. La van batejar amb els noms de Maria dels Àngels, Rosa i Antònia. Els padrins van ser en Josep i l’Antonieta de la fonda Can Joan, on actualment hi ha el restaurant Els Angelets de Sobrevia. Aquest mateix any, s’hi va celebrar la primera missa però les obres no es van acabar 20 de setembre de 1953, el dia que el bisbe Joan Perelló va beneir l’església de Sant Miquel dels Sants de Balenyà.

Els feligresos preferien que l’església fos dedicada a Sant Jaume, sant al qual se li va dedicar el lateral dret de la nau propera al presbiteri. Hi ha una pintura de l’artista Elisa Lagoma, la qual actualment està coberta per una tela i l’escultura d’un Sant Crist.

Darrera actualització: 04.05.2022 | 12:07