Les Basseroles acull la primera sessió educativa d’Estella Montseny per valoritzar la gestió forestal

Dijous, 4 de maig de 2023

L’escola Les Basseroles ha estat el primer centre educatiu  en acollir el programa educatiu ‘Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos’,  promogut per l’associació Estella Montseny. La formació rebuda el dimecres 3 de maig va  servir per facilitar el coneixement de ben a prop dels principis de la gestió forestal  sostenible.  

La iniciativa va permetre aprofundir, tant a l’alumnat com a docents de cicle superior de  primària, dels efectes de la gestió forestal per augmentar la biodiversitat dels  ecosistemes, disposar d’uns arbres més saludables i més preparats per aguantar  els efectes del canvi climàtic, prevenir incendis forestals i obtenir fusta com a  potencial combustible que pot substituir part del combustible fòssil. 

El material didàctic d’’Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos’ se centra en una  sortida en dos espais diferents. Gran part de la visita té lloc als boscos del costat del mas l’Aranyó, situat a la falda del Montseny, al municipi de Seva, des d’on s’investiga  l’evolució del paisatge en els darrers 70 anys i es recullen dades d’un bosc gestionat i  un bosc no gestionat. Finalment, la visita acaba al municipi del Brull, on es visita la  caldera de biomassa alimentada amb l’estella produïda com a valorització del  producte generat a través d’una gestió sostenible dels boscos. 

El material s’ha dissenyat amb la intenció que l’equip docent dels centre pugui tenir  un suport educatiu a l’hora de preparar la visita, durant l’experiència, i a posteriori, com  a activitat de tancament amb l’alumnat. 

En aquest sentit, el vicepresident d’Estella Montseny i president de l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, Josep Antoni Vallbona, subratlla que “cal educar sobre  el nostre entorn i millor fer-ho des de ben petits. Han de conèixer què es fa per  preservar els nostres boscos i perquè en puguin gaudir ara i quan es facin grans”,  afegeix. 

‘Embosquem-nos! Gestió sostenible dels boscos’ ha estat finançat amb el suport de  l’associació Estella Montseny -implicada en el desenvolupament del PFI-PTT d’auxiliar  d’activitats forestals de la Mancomunitat-, la Diputació de Barcelona, Montseny  Reserva de la Biosfera, els ajuntaments d’Aiguafreda, el Brull, Seva i Tagamanent, i  l’EMD de Sant Miquel de Balenyà. Ha estat conceptualitzat i elaborat pel Grup de Recerca en Construcció del Coneixement de la Universitat de Vic-Universitat Central  de Catalunya (UVic-UCC).  

El material didàctic s’alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible que va  aprovar l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a l’Agenda 2030 i se centren en  l’objectiu número 15: Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels  ecosistemes terrestres, gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la  desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de  biodiversitat. 

Mancomunitat La Plana

Darrera actualització: 4.05.2023 | 18:40