La 30a Trobada gegantera i la 25a comarcal es farà el 13 de novembre

Dimecres, 2 de novembre de 2022

El proper diumenge 13 de desembre se celebrarà la 30a edició de la Trobada de Gegants de Sant Miquel de Balenyà i la 25à Trobada de colles geganteres de la comarca. Tota la celebració es farà a darrer de l’església, al davant del parc de l’El·lipse.

Els actes començaran a les 9 del matí amb la plantada de gegants i esmorzar per a totes les colles de geganters. Seguidament, a les 11 del matí, es farà la presentació i ballada de cadascuna de les colles de gegants. I a les 12.30h es farà el ball de comarca. Per cloure la trobada, a les 13h, es faran els parlaments i entrega de records de la festa.

A més, enguany hi haurà un taller de xapes a partir de  les 10 del matí i una vermutada a les 12 del migdia a càrrec de l’AFA de Les Basseroles. Al llarg de tot el matí hi haurà servei de bar.

La trobada està organitzada pels Gegants de Sant Miquel de Balenyà amb la participació de l’AFA de Les Basseroles i la col·laboració de l’EMD Sant Miquel de Balenyà i Osona Gegantera.

Per molts anys més als Gegants de Sant Miquel de Balenyà

Aquest 2022 celebrem els 30 anys de la colla gegantera dels Gegants de Sant Miquel de Balenyà, amb una gran festa i trobada comarcal el 13 de novembre. Una entitat que al llarg d’aquestes tres dècades ha portat el nom del poble arreu de tot Catalunya i ha omplert la plaça de l’Església de gom a gom de gegants, capgrossos i grallers vinguts de totes les contrades.

En aquell tan prolífic any 92, a més de néixer la colla gegantera, també ho feia la Càndida, la nostra estimada geganta. Es va celebrar el bateig conjuntament amb el gegant Florenci, nascut el 1984. La Càndida porta el nom de la filla de Can Roget –masia de dins el poble–  i va vestida de mocadera –qui treu els budells i entranyes del porc i els arregla per fer-ne embotits–. En Florenci porta el nom d’un dels fills de Can Roca –masia del Brull propera al poble a tocar del camí Ral– i vesteix de matador de porc. El 2001 va ser l’any de la celebració del casament de la Càndida i en Florenci amb una gran festa a la plaça.

Moltes persones han format part de la colla gegantera, alguns només hi hem estat de passada, d’altres llargues temporades i uns pocs que perduren des del primer dia. Animo a totes les balenyanenques i balenyanencs a formar part d’aquesta entitat. Gaudireu d’una de les tradicions més maques del nostre país i podreu –si les condicions us ho permeten– portar damunt de les espatlles uns gegants i capgrossos que són patrimoni de tot el poble. Un orgull de patrimoni que en gaudim cada vegada que els veiem ballant o plantats a plaça, de cercavila pels carrers o participant en festes d’aquí Sant Miquel de Balenyà o d’altres indrets. Una entitat que desitgem que perduri per sempre i continuï compartint moments de germanor amb d’altres entitats, amb les escoles –El Menut i Les Basseroles– i amb el centre de dia El Casal.

Molt agraïts per la feina feta a la colla gegantera de Sant Miquel de Balenyà i per molts anys més.

Josep Antoni Vallbona

President

Darrera actualització: 2.11.2022 | 17:57