Gallaret és La Paraula del Poble escollida!

Dimecres, 13 de juliol de 2022 a les 00:00

Un cop finalitzat el període de votacions de La Paraula del Poble i havent-ne fet el recompte de vots, la paraula més votada ha sigut gallaret. És el nom de la flor també anomenada pipiripí o rosella molt habitual de trobar-la als marges dels camps de les nostres contrades.

El període de votacions va ser del 15 de maig al 15 de juny presencialment al casal i l’OAC i virtualment a través d’un formulari a de smbalenya.cat. En total es varen recollir 77 vots dels quals 16 van ser virtuals. Gallaret va obtenir 37 vots, el 50,7% del total. En segona posició hi va quedar garbell amb 13 vots (17,8%) i en tercera, xarbascat amb 9 vots (12,3%). Seguides de refetó amb 5 vots (6,9%), eixida amb 4 vots (5,5%) i suara amb 3 vots (4,1). Les últimes paraules amb menor votacions van ser pinetell i tràfec amb un sol vot (1,4%) cadascuna. I finalment Gibrell que no va obtenir cap vot. 

Les nou paraules que van passar a la fase de votacions va sortir de l’aplec de paraules que es va fer de l’1 al 23 d’abril, De la quarentena de paraules els especialistes i tècnics d’Òmnium Osona van fer el Garbellatge i van descartar les paraules que eren barbarismes o molt genèriques en el territori.

A partir d’aquí, gallaret serà proposada a aprovació en el proper Ple ordinari de l’EMD SM Balenyà del 28 de juliol. Posteriorment es comunicarà a Òmnium Cultural Osona i es procedirà a trobar la millor manera per exposar La Paraula del Poble en un espai públic a través d’una placa o escultura.

Aquesta iniciativa ha estat ideada per Òmnium Osona i organitzada conjuntament amb l’EMD.

Darrera actualització: 13.07.2022 | 10:50