Finalitza la neteja del rec de la Font Tordera

Diumenge, 6 de de febrer de 2022 a les 00:00

S’ha eliminat la canya invasora i s’ha deixat el canyís autòcton protegit.

Aquest mes de gener s’han acabat les feines de neteja del rec de la Font Tordera en el tram que va des del pont que dona pas cap a Serra Valent i les noves instal·lacions industrials de Bon Preu fins a la finalització del terme al camí de Can Teresó. 

Els treballs han consistit en eliminar la canya americana o també anomenada canya de Sant Joan (Arundo donax). És una planta invasora de l’est i sud d’Àsia i de zones del nord d’Àfrica i de la península Aràbiga. La canya americana és un problema cada vegada més preocupant allà on creix ja que afecta la diversitat vegetal de la zona on habiten, sobretot, en les espècies autòctones així com a la fauna, els hàbitats i les activitats econòmiques de l’home.  El tronc principal d'una planta de bambú és un rizoma, tija subterrània i gegant que creix horitzontalment i és molt complicat d'erradicar. Per aquest motiu part dels treballs han consistit en gratar el terra per procurar eliminar tot el rizoma possible i evitar que torni a créixer la canya invasora. La tija que és una canya pot arribar als 10 metres d’alçada.

Per contra, en tot el tram intervingut s’hi ha deixat el canyís autòcton i protegit, també denominat senill o canya borda (Phragmites australis). Aquesta planta també s’escampa a través del rizoma que esperem que a partir d’ara s’escampi per les zones on hi havia fins ara la canya invasora. On habita una espècie, no hi habita l’altra. El canyís autòcton té importants propietats per la sostenibilitat del medi natural depurant l’excés de nitrats a les zones humides, evita les inundacions i erosions del terreny i protegeix la fauna autòctona de la zona. El canyís s'identifica per una tija en forma de canya prima erecta que pot arribar als 4 metres d’alçada amb una espiga habitualment marró a l’extrem que brota al març i floreix cap al juliol. Aquesta planta és molt habitual d’aiguamolls i estanys de la zona més mediterrània i poc habitual aquí a Osona. 

Aquesta intervenció en aquesta nova zona de passeig del poble té un cost pressupostat de poc més de 14.000 euros. Finalitzarà amb la plantació de nous arbres i arbustos autòctons allà on els tècnics considerin convenient per reforçar els marges del rec de la Font Tordera.

Darrera actualització: 08.02.2022 | 18:40

Imatges

neteja del rec de la Font Tordera neteja del rec de la Font Tordera neteja del rec de la Font Tordera