Escollim La Paraula del Poble?

Divendres, 13 de de maig de 2022 a les 00:00

Es podrà votar del 15 de maig al 15 de juny

L’EMD va posar en marxa el passat mes d’abril el procés participatiu per escollir La Paraula del Poble, incentivat per Òmnium Cultural Osona per celebrar els 50 anys de l’entitat. Es tracta que cada poble de la comarca triï democràticament la paraula que més l'identifiqui i la faci visible a la via pública, en forma d’una placa o escultura.

Per començar es va fer un Aplec de paraules entre l’1 i el 23 d’abril mitjançant butlletes de participació disponibles al Casal i l’OAC i també a través d’un formulari que estava disponible al web de l’EMD. Es buscaven paraules genuïnes d'aquí, en desús, de llocs emblemàtics de les nostres contrades. Entre els participants hi va haver les usuàries del centre de dia El Casal. En total es varen recollir una quarantena de paraules.

Posteriorment, es van enviar totes les proposades a Òmnium Cultural Osona, on els seus especialistes i tècnics en van fer el Garbellatge i van descartar les paraules que eren barbarismes o que eren molt genèriques d'arreu del territori.

Finalment s’ha fet una selecció de nou paraules que van a votació per determinar quina serà la paraula més representativa del poble. El període de votacions anirà del 15 de maig al 15 de juny i es podrà votar a través de les bústies del Casal i l’OAC o mitjançant aquest formulari.

S’ha de triar entre una d’aquestes nou paraules: eixida (sortida a un patí, jardí o terrat), gallaret (flor dita també pipiripí o rosella), garbell (receptacle per separar matèries desiguals), gibrell (recipient de terrissa o metall), pinetell (bolet de la família dels rovellons), refetó(sobres petites de menjar aprofitables), suara (fa una estona), tràfec Tragí, feinada) i xarbascat (xivarri, soroll).

La paraula que obtingui més vots serà aprovada pel Ple de l’EMD SM Balenyà. Posteriorment es comunicarà a Òmnium Cultural Osona i es procedirà a exposar-la en un espai públic a través d’una placa o escultura.

Us animem a participar-hi!

Darrera actualització: 15.05.2022 | 10:07