Crònica: "Nous municipis" a Catalunya

Dilluns, 20 de de març de 2017 a les 22:30

L'alcalde de La Canonja "És complicat però no impossible".

Roc Muñoz, alcalde de La Canonja va deixar-ho clar en la xerrada de dissabte passat a la sala de plens del Casal. El procés per aconseguir esdevenir un municipi "no és fàcil però no és impossible". L'acte comptava amb l'alcalde del 947è municipi de Catalunya i havia de comptar també amb la presència de Narcís Casassa, alcalde en funcions de Medinyà, el darrer municipi en aconseguir ser independent, el 948. Finalment Casassa no va poder assistir a la xerrada. Qui sí ho va fer, va ser la Marta Martorell, professional consultora de la gestió participativa.

L'alcalde de La Canonja va explicar com el seu poble va arribar a aconseguir la municipalitat. La diferència més destacada vers SM Balenyà és que La Canonja ja havia estat municipi abans que Tarragona l'absorbís als anys 60. El 2010 recupera l'estatus de municipi després de ser una bona colla d'anys una EMD. Segons Muñoz, els convenis amb Tarragonas sempre van ser bons. El conveni de SM Balenyà supera en l'aspecte de la Seguretat ciutadana els que va aconseguir La Canonja. L'alcalde també va reafirmar amb èmfasi a l'inici de la seva intervenció la importància d'anomenar el president de la nostra EMD, alcalde així com l'edifici consistorial dir-li Ajuntament. "No per xuleria", va comentar Muñoz sinó per reafirmar que és possible ser municipi. Per acabar, l'alcalde canongí va contestar les diferents preguntes que li van plantejar els assistents a l'acte referides principalment als convenis amb Tarragona i a la gestió de pressupostos, regidors i impostos.

D'altres qüestions que va respondre la Marta Martorell van ser referides a si hi ha un tant per cent estipulat de participació en una consulta perquè aquesta sigui presa en consideració. Martorell va respondre que la llei de consultes no ho recull i tampoc la consulta engegada a SM Balenyà. D'altra banda, també es va demanar sobre el temps de vigència del conveni firmat entre l'Ajuntament de Seva i l'EMD de SM Balenyà. La Marta va explicar que el conveni es revisa cada 5 anys i hi han d'estar d'acord les dues parts. Si no hi ha acord, es prorroga el conveni. Es va comentar com actualment SM Balenyà té cedides totes les competències i impostos que es poden tenir com a EMD.

En l'acte hi va participar l'Èric Vila, president de l'EMD i va comptar amb la presència de tots els regidors de l'equip de govern i més d'una trentena de veïns i veïnes del poble. La xerrada organitzada pel Consell de Participació va ser presentada per Josep Antoni Vallbona.

Darrera actualització: 23.03.2017 | 16:46

Imatges

"Nous Municipis" a Catalunya "Nous Municipis" a Catalunya